Mediassa kovasti puhutaan perättömistä lastensuojeluilmoituksista ja siitä, kuinka lapsia vaan otetaan väärin perustein kodeistaan jne. En väitä, etteikö virhearvioita tehtäisi tai ettei perusteettomia lastensuojeluilmoituksia laadittaisi. Meistäkin on yksi vanhempi tehnyt lastensuojeluilmoituksia! Tässä työssä tapaa kaikenlaisia ihmisiä ja sekin on hyväksyttävä. Siltikin, kaikesta huolimatta sanon, että mikäli sinulla on huoli jostakin lapsesta, niin tee ilmoitus lastensuojeluun! Meidän on luotettava sosiaalityöntekijöihin ja heidän ammattitaitoonsa huomata, milloin lapsi on oikeasti vaarassa ja milloin ilmoitus on kiusantekoa.
Mikä on lapsen paras? Ja mitä tehdä, kun lapsen paras on uhattuna?
Mieti ensin, miten lapsella olisi parempi olla ja voisiko lastensuojeluilmoituksen tekeminen auttaa hänen eläämäänsä parempaan suuntaan. Lastensuojelun puuttumista ei tule pelätä, eikä se todellakaan aina tarkoita lapsen huostaanottoa. Kiireellinen huostaanotto tehdään vain tapauksissa, joissa lapsen psyykkinen, fyysinen ja/tai henkinen kasvunsa on uhattuna.
Onnellinen lapsi saa leikkiä, on puhtaat vaatteet ja riittävä ravinto. Hyvinvoivalla lapsella on koti, jossa huolehditaan hänestä. Lapsen paras on asua kodissa, jossa on turvallista, on rajat ja säännöt ja on huolehdittu lapsen tarpeista kokonaisvaltaisesti.

Ei riitä että jääkaapissa on ruokaa, jos tunnelma on uhkaava. Ei riitä, että on merkkivaatteita ja uusimmat pelit ja laitteet, jos kotona ryypätään tai käytetään huumeita. Ei riitä, että lapsi käy koulua ja saa harrastaa, jos häntä pahoinpidellään kotona tai jos hän joutuu huolehtimaan pikkusisaristaan, kun vanhemmat tappelevat. Lapsen onnea ei voi ostaa. Lapsen onnellisuus ei ole kiinni rahasta ja materiasta. Onnellinen lapsi on sellainen, jolla on turvallinen, hyväksytty, rakastettu olo. Lapsi on onnellinen, kun hänellä on onnellinen koti.
Huolen puheeksi ottaminen
Jos epäilet, että lapsi on joutunut pahoinpitelyn, seksuaalisen hyväksikäytön tai muun rikoksen kohteeksi, ota välittömästi yhteyttä lastensuojeluun. Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotto tehdään aina HETI, ilman, että keskustelet lapsen tai hänen huoltajansa kanssa. Älä odota keskustelua vanhemman kanssa, mikäli lapsi on välittömässä vaarassa. Voit aina kysyä neuvoa lastensuojelusta kertomatta itsesi tai lapsen henkilöllisyyttä.
Lastensuojelun palvelujärjestelmän tehtävänä on tukea ja edistää lapsen kasvua. Kunnan on huolehdittava siitä, että sosiaali- ja terveydenhuolto ja muut lapsiperheille tarkoitetut palvelut tukevat lapsia ja vanhempia ja edistävät perheiden hyvinvointia. Erityisen tärkeä palvelujärjestelmän tehtävä on huolehtia siitä, että lasten fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset kasvuolot ovat turvallisia ja kehitystä edistäviä. Lapsi- ja perhetyön ammattilaisilla on vastuu ongelmien mahdollisimman varhaisesta tunnistamisesta. Perheiden riskiolosuhteiden suunnitelmallinen vähentäminen, lasten kasvuolosuhteiden kehittäminen ja riittävä vanhemmuuden tukeminen ehkäisevät ongelmien syntymistä ja niiden syvenemistä. Kun herää huoli lapsen tai nuoren hyvinvoinnista, on viipymättä otettava yhteyttä lastensuojeluviranomaiseen, jotta voidaan selvittää lastensuojelun tarve. (Lähde: www.thl.fi)
Milloin on tarve tehdä lastensuojeluilmoitus? -AINA ja HETI, kun huoli herää!
Hyvä muistisääntö on myös miettiä, miten toimisit, jos kyseessä olisi oma lapsesi tai läheisesi. Kuinka viipymättä toivoisit toimittavan, jos oma läheisesi olisi vaarassa. Jos mietit, onko lapsi liian pitkiä aikoja yksin, ravinnotta, vailla turvaa ja huolenpitoa tai jos epäilet vanhempien olevan päihderiippuvaisia, niin älä aikaile ilmoituksen tekemisessä. Ota aina yhteyttä lastensuojeluun myös silloin, kun epäilet lasta pahoinpideltävän, epäilet parisuhdeväkivaltaa lapsen vanhempien välillä tai jos sinulla herää huoli lapsen henkisestä väkivallasta. Vanhemman nöyryyttävä kohtelu lasta kohtaan on henkistä väkivaltaa. Kaikki sellainen, joka saa sinut tuntemaan, ettei lasta rakasteta tai että lapsella on paha olla, on syy tehdä lastensuojeluilmoitus!

Miten lastensuojeluilmoitus tehdään?
Nopea toiminta on erityisen tärkeää silloin, kun asiaan liittyy rikos. Tee ilmoitus ensisijaisesti lapsen asuinkunnan sosiaalitoimistoon. Jos tilanne on kiireellinen, etkä voi selvittää lapsen asuinkuntaa, soita hätänumeroon 112. Myös sosiaalipäivystys auttaa virka-ajan ulkopuolella ja yhteystiedot löytyvät kunkin kunnan verkkosivuilta. Ota yhteyttä kunnan sosiaalipäivystykseen tai hätäkeskukseen (112), jos tilanne on kiireellinen tai teet ilmoituksen virka-ajan ulkopuolella.
Näin voit tehdä lastensuojeluilmoituksen:
- puhelimitse (lastensuojelun sosiaalityö, sosiaalipäivystys, hätäkeskus)
- kirjallisesti lomakkeella (tulosta ja täytä, toimita lastensuojeluun).
- käymällä virastossa
- Joidenkin kuntien verkkosivuilta löytyy sähköinen lomakke, jolla voi tehdä lastensuojeluilmoituksen. Lomaketta voi käyttää, jos haluaa varmistaa, että ilmoitus kirjataan sanatarkasti oikein. Lomakkeen käyttäminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, pelkkä puhelinsoitto riittää.
- Löydät kuntien verkkosivuilta yhteystiedot ja tarkemmat ohjeet ilmoituksen tekemiseen.

Lastensuojeluilmoitus: uhka vai mahdollisuus onneen?
Lastensuojeluilmoituksen tekeminen johtaa siihen, että sosiaalityöntekijä ottaa yhteyttä perheeseen. Se ei siis tarkoita välttämättä lapsen huostaanottoa. Lastensuojelua pelätään ja moni kokee yhteistyön lastensuojelun kanssa aina tarkoittavan sitä, että lapsi viedään kotoa pois. Lastensuojelun ensisijainen tarkoitus on perheiden ja etenkin lasten hyvinvoinnin varmistaminen. Perheille tarjotaan avohuollon palveluita, joita voi olla esimerkiksi kotona toteutettava perhetyö, perheneuvolan palvelut tai vaikkapa tukiperhetoiminta. Lapsen huostaanottoon tulee aina olla vahvat perusteet ja selkeä osoitus siitä, ettei lapsen paras ole kotona. Lapsen kasvu ja kehitys saattavat olla vaarantuneet hänen oman toimintansa vuoksi, rajattomuuden takia tai lapsen huoltajien elämänhallinan puutteiden vuoksi. Lapsi saattaa olla itsetuhoinen, lintsata koulusta, olla ajautunut väärään seuraan tai sitten ongelmat voivat olla huoltajan päihteidenkäytössä, mielenterveysongelmissa tai vanhemman roolin hukassa olemisesta. Joskus vanhempi tarvitsee tukea lapsen kasvatukseen.
Lastensuojelu pyrkii siis aina kartoittamaan perheen kokonaistilanteen ja pohtimaan perheen voimavaroja sekä lapsen mahdollisuuksia asua kotona tuetusti. Joskus tilanne ennen ensimmäisenkään lastensuojeluilmoituksen tuloa on jo ajautunut kriisiin ja kiireellinen huostaanotto on ainoa vaihtoehto. Siitäkin syystä, lastensuojeluilmoituksen tekoa ei kannata viivästyttää! Parempi ”turhaan”, kuin liian myöhään. Helpompi auttaa, kun pulmat on vielä pieniä, kuin vasta sitten, kun ongelmat ovat jo monialaisia ja avuntarve on akuutti.

Mitä lastensuojeluilmoitusta tehtäessä täytyy kertoa?
- tiedossasi olevat lapsen henkilötiedot ja/tai asuinpaikka
- ilmoituksen syy, eli huoli lapsesta
- onko lapselle tai hänen huoltajalleen kerrottu lastensuojeluilmoituksesta
Lastensuojeluilmoituksen perusteena on aina huoli lapsesta
Tee ilmoitus aina, kun olet huolestunut seuraavista asioista:
- lapsen perustarpeiden laiminlyönti (esim. vaatteet, ravinto, hygienia, kotiolosuhteet, turvallisuus, hoito- ja huolenpito)
- lapsen heitteillejättö, ikätason huomioon ottamattomuus, lapsi liian pitkään yksin. Esim. vauva ei voi jäädä hetkeksikään yksin, eikä alakoululainen yöksi yksin!
- jatkuva lintsaaminen ja koulunkäynnin laiminlyöminen
- väkivalta: henkinen tai fyysinen kaltoinkohtelu tai seksuaalinen hyväksikäyttö, tai niiden uhka
- vanhemman ja lapsen väliset vakavat vuorovaikutusongelmat, väkivallan uhka tai psyykkisesti kuormittava tilanne
- lapsen huoltajan päihde- tai mielenterveysongelmat, jaksamattomuus, oman hoidon laiminlyöminen
- arjen tukiverkoston puuttuminen, silloin, kun se vaarantaa lapsen hyvinvoinnin
- lapsen liiallinen vastuu perheen arjesta esim. vanhemman sairauden tai päihteidenkäytön tai työn vuoksi
- lapsen oma päihteidenkäyttö, mielenterveysongelmat, rikoksilla oireilu tai itsetuhoisuus
- perheen heikko taloudellinen tilanne, joka vaarantaa lapsen huolenpidon tai kehityksen
Jos et ole varma, pitäisikö lastensuojeluilmoitus tehdä, voit ensin kysyä neuvoa sosiaalityöntekijältä kertomatta lapsen henkilöllisyyttä. Tärkeintä on, että reagoit, etkä jää miettimään pitäisikö. Silloin, kun mielessäsi edes käy ajatus siitä, että kaikki ei välttämättä ole kunnossa, nin toimi! Mielummin turhaan, kuin liian myöhään!
Sosiaalihuollon ammattilaiset sitten arvioivat, johtaako ilmoitus kiireellisiin toimenpiteisiin. Sinun ei tarvitse huolehtia siitä. Sinun tehtäväsi ei ole miettiä, oliko ilmoitus turha, tai mitä siitä seuraa. Mikäli ilmoitus katsotaan aiheettomaksi, ei siitä seuraa mitään. Parhaassa tapauksessa saatat hyvinkin pienellä ja tärkeällä huomiolla pelastaa jonkun elämän. Älä jätä ilmoitusta tekemättä, vaikka arvelisitkin, että joku muu on jo tehnyt ilmoituksen. Älä myöskään jätä ilmoitusta tekemättä, vaikka tietäisit, että perhe on jo lastensuojelun asiakas! Uusi ilmoitus tai useat ilmoitukset auttavat näkemään kokonaistilanteen paremmin. Mikäli ilmoituksia lakkaa tulemasta, saattaa lastensuojelun työntekijä ajatella tilanteen korjautuneen. Jos tilanne toistuu, on uusi ilmoituksesi tärkeä, jotta asian käsittely nopeutuu.
Kuka saa tehdä lastensuojeluilmoituksen?
- Kuka tahansa voi tehdä lastensuojeluilmoituksen. Ilmoituksen voivat tehdä esimerkiksi:
- lapsi itse
- hänen vanhempansa
- naapuri
- läheinen
- muu henkilö, joka on huolissaan lapsesta. Lähiomaisilla ei ole ilmoitusvelvollisuutta.
- Vaitiolovelvollisuus ei koskaan estä tekemästä lastensuojeluilmoitusta. Ainoastaan rippisalaisuus on vaitiolovelvollisuuden syy.
Kenellä on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus?
- sosiaali- ja terveydenhuolto ja lasten päivähoito, sekä sotealan palveluntuottajat
- opetustoimi, oppilaitokset ja henkilökunta
- koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa tarjoava yksikkö
- nuorisotoimi
- poliisi ja rikosseuraamuslaitos
- palo- ja pelastustoimi
- seurakunta ja muu uskonnollinen yhteisö
- vastaanottokeskus, tulli ja rajavartiolaitos
- hätäkeskus
- Kansaneläkelaitos
- Sinulla on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus, jos työskentelet yllämainituilla aloilla, olet lastensuojelun työntekijä tai perheneuvoja, olet terveydenhuollon ammattilainen. Sinun täytyy tehdä ilmoitus viipymättä.
Vaitiolovelvollisuus ei estä tekemästä lastensuojeluilmoitusta. Lastensuojelulaki 25 § (Finlex). Jos arvelet, että lapsi on lastensuojelun tarpeessa, sinun täytyy tehdä ilmoitus. Et saa delegoida ilmoituksen tekemistä esimerkiksi esimiehellesi, sillä se voi viivästyttää ilmoitusta. Jos epäröit, pitäisikö sinun tehdä lastensuojeluilmoitus, voit kysyä neuvoa kunnan sosiaalityöntekijältä kertomatta lapsen henkilöllisyyttä. Voit myös täyttää ilmoitusvelvollisuutesi ottamalla yhteyttä sosiaalihuoltoon yhdessä lapsen tai hänen huoltajansa kanssa.

Saako perhe tietää ilmoittajan?
Jos sinulla ei ole työn puolesta velvollisuutta tehdä lastensuojeluilmoitusta, voit tehdä sen nimettömänä. Lapsella ja hänen huoltajallaan on oikeus tietää, kuka ilmoituksen on tehnyt. On kuitenkin tilanteita, joissa henkilöllisyyden paljastaminen voisi vaarantaa lapsen edun tai ilmoittajan turvallisuuden. Lapsen etu voi vaarantua esimerkiksi silloin, jos joku hänelle läheinen henkilö tekee lastensuojeluilmoituksen, ja ilmoittajan henkilötietojen antaminen johtaisi tämän tärkeän ihmissuhteen katkeamiseen. Muita syitä salaamiseen voivat olla esimerkiksi väkivallan uhka. Silloin ilmoituksen tekijää voidaan suojella. Joissain tapauksissa tieto ilmoituksen tekijästä saattaisi vaarantaa lastensuojelun tarkoituksen toteutumisen. Läheiset voisivat esimerkiksi viedä lapsen pois maasta tai yrittää estää lastensuojelun tarpeen selvittämisen. Tällöin tietoja voidaan jättää antamatta. Jos ilmoituksen tekijän henkilöllisyys salataan, lastensuojelun työntekijän täytyy kirjata salaamisen perusteet. (Lähde terveyden-ja hyvinvoinninlaitoksen verkkosivut: www.thl.fi)
Lastensuojelun työntekijän täytyy merkitä lasta koskeviin asiakasasiakirjoihin asiakkuuden vireille tulosta lähtien mm. kaikki lastensuojelutoimenpiteisiin johtaneet tiedot sekä erilaisten toimenpiteiden suunnittelun, toteuttamisen ja seurannan kannalta tarvittavat tiedot.

Mitä tapahtuu lastensuojeluilmoituksen jälkeen?
Mikäli olet tehnyt ilmoituksen, joka vaatii kiireellistä yhteydenottoa, mietitään lähteekö kotikäynnille mukaan myös virka-apuna pyydettäessä poliisi, vai riittääkö päivystävät sosiaalityöntekijät. Mikäli lastensuojelun tarve ei ole kiireellinen (akuutti kriisitilanne tai rikosepäily), niin lastensuojelun sosiaalityöntekijät arvioivat perheen palvelutarpeen ja kiireellisyyden. Selvitetään onko lapsi kiireellisen lastensuojelun tarpeessa. Konkreettista: kotikäynti, jossa kartoitetaan perheen tilanne. Ilmoittajalle ei ilmoituksen tekemisen johdosta synny oikeutta saada salassa pidettävää tietoa lastensuojelusta, eli ilmoittaja ei tiedä, miten perheen tapaus etenee.
Lastensuojelun sosiaalityöntekijä selvittää kaikkien ilmoitusten sisällön lastensuojelulain vaatimalla tavalla (7 arkipv. määräajassa) ja on yhteydessä perheeseen ja kaikkiin tarvittaviin tahoihin. Lastensuojelulain mukaan selvitys perheen avun tarpeesta on tehtävä kolmen kuukauden (3kk) aikana. Lastensuojelutarpeen selvityksen aikana ei ole lastensuojelun asiakkuutta. Tarpeen vaatiessa sosiaalityöntekijän on ryhdyttävä kiireellisesti lastensuojelutoimiin.
Lastensuojelun asiakkaana perhettä voidaan auttaa avohuollon sosiaalityön keinoin, mikäli perhe sitoutuu yhteistyöhön. Avohuollon tukitoimia toteutetaan perheen kanssa sovittujen tavoitteiden mukaisesti. Jokaiselle asiakkaalle nimetään vastuusosiaalityöntekijä ja mikäli asiakkuus jatkuu tarpeen selvityksen jälkeen (3kk), niin laaditaan asiakassuunnitelma. Joskus perheelle riittää lyhytaikainen tuki, toisinaan tarvitaan pitkäjänteistä, jopa vuosia kestävää yhteistyötä.
Parhaassa tapauksessa perhe saa apua ja tukea ehkä jo pitkään jatkuneeseen tilanteeseen. Lastensuojeluilmoituksen myötä lapsen ja perheen tilanne kartoitetaan ja yhdessä mietitään perheelle/lapselle sopivia tukimuotoja, jotka voivat olla avohuollon ja/tai sijaishuollon alaisia toimia. Joskus perhe kieltäytyy avohuollon tukitoimista ja silloin on sosiaalityöntekijän harkittava lapsen kiireellistä huostaanottoa ja tukitoimia sijaishuollon kautta. Niistä erillinen postaus.
Yllämainittujen tapahtumien jälkeen lapsi saattaa tarvita sijaishuoltopaikkaa ja siinä kohdassa muun muassa meidän perhe (kuten muutkin perhehoitoyksiköt, laitokset ja sijaisperheet) ovat kappaleen matkaa rinnalla kulkijana.
Lue täältä millaista on perhekodissa!
